keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Leivontabuumi ja kesälukemista!


Nyt kun perusasiat kulkevat suunnilleen omalla painolla, on tullut tehtyä ehkä enemmän niitä ekstrajuttujakin. Esimerkiksi leipomiseen on löytynyt uutta draivia, samoin lukemiseen.

Lukeminen on omalla kohdallani vähän kausittaista ja Suomessa asuessa, erityisesti viimeinen vuosi ennen muuttoa, oli aktiivisen lukemisen aikaa. No, Bodøn kirjastoon emme ole vielä tutustuneet mutta rohkenisin väittää, ettei suomenkilisten kirjojen valikoima ole kovin suuri ;)
Norjaksikin aion ruveta lukemaan, kun kielitaito karttuu. Nytkin olen jo vähän kokeillut muutakin kun aikakausilehtiä mutta varsinaiseksi lukuelämykseksi sitä ei voi sanoa, pikemminkin aikamoiseksi sanojen suossa rämpimiseksi.

No, ajauduin tämän tilanteen myötä (ja mainonnan uhrina) Adlibriksen kesäkampanjaa tutkimaan. Nyt on padissa pari e-kirjaa odottamassa ja yhtä jo ehdin aloittaakin. Kätevää, hauskaa ja aika edullistakin! Sitäpaitsi pokkaria on kieltämättä ikävä lukea silloin, kun nukuttaa vaikka vauvaa hämärässä huoneessa, ellei sitten käytä taskulamppua. Olen kyllä tosi innoissani ostoksesta, niinkuin nyt yleensäkin kirjaostosten jälkeen!

Leivontainnostuksen ja kirjakaipuun yhteiseksi lääkkeeksi tein myös yhden hankinnan ja klikkasin e-kirjastooni kind ice cream for you -jäätelökirjan. Ensiselauksella kuola valui jo kiitettävästi, joten reseptien testauksia tulette varmaan näkemään täälläkin. Voisin kuvitella myös, että ainakin neiti N saattaa olla myös aika innokas jäätelötehtailija.
Raakaherkkuja olen satunnaisesti kokeillut muutenkin. Esimerkiksi nämä Suklaa-tahini kupit olivat tosi helppoja tehdä (paitsi että pari kuppia onnistuin kippaamaan vielä jähmettymättöminä pakastimeen...) ja tosi herkullisia :) Ulkonäössäkään ei ollut valittamista.

Maanantaina meillä oli (taas) muffinsipäivä, tällä kertaa oman reseptin hiomisen merkeissä. Jotain ehkä tästä voisi vielä muuttaa mutta jokainen on kai aina kriittisin omaa lopputuotostaan kohtaan? Niinpä, tässä tulee resepti!

Suklaiset muffinsit pekaanipähkinällä
n.25 kpl (pienillä vuoilla)
120g voita
3 munaa
1dl créme fraîchea
2dl sokeria
2,5dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
200g tummaa suklaata (130g karkeana rouheena, loput sulatettuna)
50g valkoista suklaata (karkeana rouheena)
1-1,5dl pekaanipähkinöitä rouhittuna
Kuorrute:
200g maustamatonta tuorejuustoa
1dl ranskankermaa (tai kuohukermaa)
n. 70g valkosuklaata
3-5rkl kaakaojauhetta
5rkl tomusokeria
pekaanipähkinöitä
1. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja leikkaa suklaat ja pekaanipähkinät karkeaksi rouheeksi (rouhe saa olla todella karkeaa)
2. Sulata voi
3. Lisää kulhoon munat yksitellen ja riko niiden rakenne
4. Lisää munien joukkoon créme fraîche, voi ja sokeri
4. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nekin kulhoon
5. Sekoita nopeasti mukaan myös rouheet
6. Jaa taikina muffinivuokiin (taikinaa hieman yli vuoan puolivälin) ja paista 200 asteessa 12-20 minuuttia vuokien koosta ja halutusta kypsyysasteesta riippuen. Näihin sopii ainakin minun mielestäni varsin mukavasti pieni mutakakkumainen tahmeus. Tämä kokeiluerä oli uunissa 15 minuuttia ja lopputulos oli kypsä.
7. Anna jäähtyä ja valmista sillä välin kuorrutteet. 
8. Jaa tuorejuusto ja créme fraîche tasan kahteen kulhoon (molemmissa kulhoissa tämän jälkeen siis 100g tuorejuustoa ja 0,5dl créme fraîchea)
9. Sulata valkosuklaa ja sekoita se toisen kulhon sisältöön
10. Lisää eri kulhoon kaakaojauhe sekä tomusokeri
11. Tässä vaiheessa kannattaa koemaistaa kummankin kulhon sisältö, varsinkin tuo kaakaojauheen määrä taitaa olla vähän makuasia.
12. Lisää iso teelusikallinen kumpaakin kuorrutetta muffinsin päälle ja pyöräytä ne sekaisin. Päälle sopivat mainiosti koristeeksi pekaanipähkinät tai varmasti jonkun toisenkin 4-vuotiaan mielestä purukumin makuiset koristerakeet :)
Enjoy!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti